Kattints a nevedre a csokor átvételéhez!
névnap"

Kedves látogatóm, szeretettel köszöntelek

Vas Gabriella szociális munkás és oktató

hivatalos honlapján.

Lassacskán több évtizede tevékenykedem

 Szociális Munkás -ként

ill. oktatóként a

 Szociális Munka

területén, ezért szeretném ezt a honlapot a

 Szociális Munka

témakörének szentelni.

Facebook oldalam:

facebook.com/vasgabi.hu

A gondozás az emberiség legősibb tevékenységei közé tartozik.

Mindig voltak olyan emberek, akik valamilyen módon (akár egyénileg, akár szervezetben) segítenek a bajbajutottakon. A segítés módja függött az egyén erejétől, lehetőségétől, személyiségétől és a gondozás során szerzett gyakorlatától, tudásától.

bővebben:

 Szociális munka alapgondolata

„ A szociális munka – a szociális munkás és a kliens, az ügyfél között kiépülő segítő kapcsolat – az emberi történelemmel egyidős. Szakmává azonban csak a polgári társadalomban vált.” A szenvedő embereknek felajánlott segítség története a biblikus időkig vezethető vissza. Fontos szerepet játszott a generációk együttélése, a nagycsalád.

bővebben:

 A szociális munka kialakulása történeti áttekintés

A szociális gondoskodás története hazánkban hosszú időre nyúlik vissza. A középkorban fejedelmek, püspökök támogatásával szerzetesrendek kórházakat, ispotályokat hoztak létre az elhagyott öregek, gyógyíthatatlanok és betegek számára. 999-ben Pannonhalmán alapítottak egyházi ispotályt, majd folyamatosan az ország különböző részein jöttek létre hasonló intézmények.

bővebben:

 A szociális gondoskodás kialakulásának története Magyarországon

 Szociális munka fogyatékkal élőkkel

Szociális munka hajléktalanokkal

 Szociális munka mint mentőkapocs

A szociális munkához tartozó csak egy példa az öngyilkosság esettanulmánya (suicidizmus, "suicidism"

Valóban elmebeteg-e minden öngyilkos?

Mai tudásunk alapján erre egyértelműen nemmel kell felelnünk. Bármilyen tág értelemben is határozzuk meg az elmebetegség fogalmát, az öngyilkosok jelentős része nem kerülhet bele. Téma további részleteiről olvashat  a Szociális munka mint mentőkapocs című cikkemben.

Hajléktalanok:

Hány hajléktalan ember él Magyarországon?

 

Nagyon sokféle statisztika forog közszájon a hajléktalan emberek számáról Magyarországon, amelyek között nehéz eligazodni. Sokszor a hajléktalanellátó-rendszerben található férőhelyek számát veszik alapul, máshol kisebb mintákon alapuló felméréseket. Ebben a posztban összefoglaljuk azokat a számokat, amik ma elérhetőek számunkra. Bár még ezekből sem derül ki teljes biztonsággal, hogy összesen hány embert érint a hajléktalanság Magyarországon, képet kaphatunk a probléma mértékéről.

szociális munkás a hajléktalanokért 

2013-ban a Menhely Alapítvány és a Medián Közvélemény-kutató Intézet felmérte a lakosság  hajléktalan emberekkel kapcsolatos attitűdjeit, és ezzel kapcsolatban arra is rákérdeztek, hogy hány embernek voltak a megkérdezéskor közvetlen tapasztalatai a hajléktalansággal. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a felnőtt korú lakosság 7 százalékának van olyan ismerőse, rokona vagy családtagja, aki hajléktalan. Vagyis több mint 600 ezer embernek közvetlen tapasztalatai vannak erről az élethelyzetről.

Forrás:

A Város Mindenkié

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. Célunk, hogy kiálljunk a  hajléktalan emberek méltóságáért és küzdjünk a lakhatáshoz való jogért.

Tehetnénk valamit mi is? 

Általában nem szeretjük a hajléktalanokat. Nem szeretjük, hogy arra emlékeztetnek a puszta jelenlétükkel, milyen fordulatot is vehet az emberi sors. Nem szeretjük látni, hogy ápolatlanok, érezni mosdatlanságukat. Ugyanakkor lelkiismeretfurdalást is gerjesztenek bennünk – mert mi sokkal jobban élük náluk. Szívesebben mondjuk azt, segítsen rajtuk a társadalom, a város, a szociális osztály. Betti ugyan úgy gondolja, be kellene őket zárni valahova télre, ahol kapnának enni, meg nem fagynának meg télen. Nagy Misi szerint viszont a nagy üzletközpontok, éttermek nyugodtan szétoszthatnák köztük, aminek lejárt a szavatossága. Pinczés Feri bácsi a zöldséges emlegeti, aki néha dobozszám hajigálja ki a zöldséget, gyümölcsöt. „Nem adhatná oda nekik?” – veti fel az öreg. Olyanok viszont kevesen vannak, mint Kati néni, aki nem másokra vár, nem másokra mutogat, hanem maga próbál tenni valamit.

 

Vajon eszünkbe jut-e, amikor a szinte bontatlan kenyeret, a megunt pólót, a már rég nem divatos kézitáskát kidobjuk, hogy van, aki esetleg örülne ennek? Közeledik a tél, a karácsony – vajon beugrik-e, hogy tehetnénk valamit mi is a szerencsétlen sorsú emberekért? Nem a hivatal, nem a város, nem a szociális osztály, nem a szeretetszolgálat, nem az egyház – hanem mi magunk. Vagy ebbe már bele sem akarunk gondolni?

Forrás itt tekinthető meg:

Tanulóim számára készítettem egy védett területet amelyen megtalálhatják a számukra fontos információkat (kb 350 oldalnyi anyag) amellyel segítve Szociális munkásként sikeres vizsgát tehessenek és a Szociális Munka szakterületen a későbbiekben a társadalomra hasznos tevékenységet tudjanak folytatni. Ezen területre belépés csak a szükséges jelszavak ismeretében lehetséges, amelyeket Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. tudnak igényelni.

Egy interjú megtekinthető a KTV (Kecskeméti Televízió) által az Ágasegyházi Gondozási Központ-ról készített felvételről. Szakmai önéletrajzom itt megtekinthető. Mivel az oldal terjedelme meglehetősen nagy és kiterjedt tartalommal rendelkezik ezért néhány szóban szeretném bemutatni honlapom. A honlapon a következő szekciók találhatók :

Tervezett további témakörök: (hamarosan blogot indítok ezekben a témakörökben amelyben mindenki elmondhatja saját véleményét )

hajléktalanok megítélése, ki kerülhet börtönbe, ki követhet el öngyilkosságot, szegények kontra gazdagok, jó ember kontra rossz ember általános megítélése, az élet értelme, a boldog élet titka, időskori magány,  idősek segítése stb.  (további témakörök kidolgozás alatt állnak...).

 


Józsa Gabi szekció:

Ezen szekció kezdőlapján található szakmai önéletrajzom.  A következő rész szakmai munkáimból ad izelítőt. Ezután következik egy kivonatos lista szakmai pályafutásom folyamán felhasznált szakmai könyvtáramról

 


Törődés - Lajosmizse Alapítvány szekció:


idézetek

A honlap ezen részén szeretném bemutatni alapitványunkat amely alapító okirata itt tekinthető meg, valamint megtalálhatóak fontosabb elérhetőségei is a Törődés - Lajosmizse Alapítvány-nak.

 


Roland Panzió szekció:

Roland Panzió

Ezen területen szeretném bemutatni családi panziónkat mely Romániában, egy festői kisvárosban Borszék-en Roland Panzió Borszéktalálható.  A panzió elérhetőségeit valamint fényképekkel ilusztrált rövid bemutása is megtalálható, valamint néhány videó mely Borszéket szeretné bemutatni.

 


 

Fotóim szekció:

A honlap ezen része a velem kapcsolatos több száz fotót foglalja magában, többek között néhány fotó a múltamból, családi fotóink, itt is külön kiemelt részt kapott fiam ROLI, a Roland Panzió-ról készült képek, külénféle kirándulásokról készült képek stb. A képek feltőltése folyamatosan történik ahogy időm engedi igyekszem újabb és újabb sorozatokat feltőlteni. Valamint ezen szekcióban található még egy videó rész is.

Graffiti idézetek